ECM Certification

Autóipar

ISO/TS 16949 minőségirányítási rendszerszabvány a gépjárműipari gyártók részére
Az autóipari gyártók megkövetelik a beszállítóktól, hogy minőségirányítási rendszereiket iparáguk saját követelményeinek megfelelően tanúsíttassák.
A Nemzetközi Szabványügyi Szervezet a QS 9000 és a VDA 6.1 követelményeit, valamint az ISO 9001 szabvány előírásait figyelembe véve készítette el az autóipari beszállítókra vonatkozó műszaki irányelvet. Ez az előírásrendszer igyekszik egységesíteni a különböző országokban kialakított előírásokat az autóipar és beszállítói számára. Ma már az autóipari beszállítók mellett az elektronikai termék alkatrész beszállítói is széles körben alkalmazzák.

ISO/TS 16949:2002 alapvető szabvány az autóipari beszállítókra vonatkozóan. Korábban minden egyes autógyár saját fejlesztésű szabványt dolgozott ki beszállítói számára. A különböző gyártók számára termékeket és szolgáltatásokat kínáló beszállítóknak minőségügyi rendszereket kellett kifejleszteniük bizonyos referenciák alapján, mint például: Q101, QS 9000, EAQF és VDA 6.1. A gyártók tisztában voltak a helyzettel, mégis majd 10 évbe telt egy egységes referencia kifejlesztése: az „ISO/TS 16949:2002”. Ezeket az ISO 9001:2000-re alapozott technikai előírásokat az összes európai, amerikai és japán autógyár elfogadta.

Az ISO/TS 16949 tanúsítás előnyei:

Jobb termékminőség.
A gyártás során kevesebb nem kívánt esemény.
Magasabb hatékonyság.
A minőség közös megközelítése a beszállítói lánc alapján.
Javul az autógyártásban a beszállítói lánc termékeinek és a folyamatnak a minősége.
Egységes és következetes nemzetközi minőségügyi rendszerkövetelményeket lehet alkalmazni az autógyártásban.
Megnő a bizalom a globális beszállítói minőség iránt.
Egységes, harmadik fél általi regisztrációs programhoz olyan politikákat és eljárásokat lehet bevezetni, mely garantálja a következetességet világszerte.
A vevői megelégedettségre összpontosító folyamatszemléletű auditokat lehet bevezetni.
Globálisan megvalósul a szabvány alkalmazása nemzeti szabványok helyett.

Az ügyfél előnyei:

Kapcsolat a világ vezető gépjármű gyártóival.
Egy tanúsítás – egy minőségirányítási rendszer szabvány.
Segít a termék és a minőségi folyamatok javításában.