ECM Certification

Hegesztőüzemek

A legtöbb építmény, gép és berendezés tartalmaz hegesztési varratokat. Ezen kötőelemek minősége alapvetően maghatározza az adott egység élettartamát, megbízhatóságát és biztonságát.

Az olyan eljárásokat, mint az ömlesztőhegesztést széles körben sokféle termék előállítására alkalmazzák. Sok vállalatnál ezek a termelés meghatározó jellemzői. A termékek között lehetnek egyszerűek és bonyolultak is. A példák között felsorolhatók a nyomástartó berendezések, a háztartási és mezőgazdasági berendezések, daruk, hidak, járművek és egyebek.
Ezek az eljárások alapvetően befolyásolják a termék előállítási költségét és a minőségét. Éppen ezért lényeges arról gondoskodni, hogy ezeket az eljárásokat a leghatékonyabb módon végezzék, és hogy a műveleteket minden tekintetben megfelelően ellenőrizzék.
Ki kell hangsúlyozni, hogy az ISO 3834 nem az ISO 9001:2008-at helyettesítő, minőségirányítási rendszerre vonatkozó szabvány. Az ISO 9001:2008-at alkalmazó gyártók számára azonban hasznos eszköz lehet.
Fontos előírni a hegesztési eljárások minőségirányítási követelményeit, mert ezeknek az eljárások eredményeinek a minőségét valójában nem lehet igazolni. Ezért ezeket az eljárásokat, ahogy az ISO 9001:2008 is, különleges eljárásokként kezelik.
A minőséget nem lehet a termékbe bele ellenőrizni, azt meg kell valósítani. Még a legnagyobb terjedelmű és legfejlettebb roncsolásmentes vizsgálat sem javítja a termék minőségét.
Annak érdekében, hogy a termékekkel ne legyenek súlyos problémák a gyártás és az üzemelés során, a tervezési fázistól az anyag kiválasztásán át a gyártásig és az azt követő ellenőrzésig megfelelő szabályozásról kell gondoskodni. Például a nem megfelelő tervezés súlyos és költséges nehézségeket okozhat a műhelyben, a helyszínen vagy az üzemelés során. A nem megfelelő anyag kiválasztása hibákat, például a hegesztett kötésben rideg törést okozhat.
A hibamentes és hatékony gyártás érdekében a vezetésnek meg kell érteni és ismerni a lehetséges veszélyforrásokat, és ezek ellenőrzésére megfelelő eljárásokat kell bevezetnie.

Az ISO 3834 különböző esetekre tartalmaz intézkedéseket. Ezeket jellemzően a következő körülmények esetén alkalmazhatják:

szerződéses viszony esetén: a hegesztés minőségirányítási követelményeinek előírására;
a gyártók által: a hegesztés minőségirányítási követelményeinek kialakítására és fenntartására;
a gyártási szabályzatokat vagy alkalmazási szabványokat kidolgozó bizottságok által: a hegesztés minőségirányítási követelményeinek előírására;
a hegesztés minőségirányításának teljesítményét értékelő szervezetek, például független felek, megrendelők, gyártók által.

Az ISO 3834-et alkalmazhatják belső és külső szervezetek, köztük tanúsító szervezetek, annak értékelésére, hogy a gyártó hogyan képes teljesíteni a megrendelő, a szabályzatok vagy a gyártó saját követelményeit.
Az ECM kiváló ismeretekkel rendelkezik a hegesztőüzemek minősítésére vonatkozó előírások és szabványok tanúsítása terén. 
Az ECM a minőségirányítási rendszer tanúsítása fémek ömlesztőhegesztesére az EN ISO 3834:2005 szabványcsalád szerinti tanúsítási eljárások lefolytatására és a tanúsítványok kiadására nemzetközileg elismert akkreditációval rendelkezik.

Néhány az üzleti előnyök közül:

Az ISO 3834 alkalmazása tehát a szakirányú cégek részére segít a versenyben maradásban, és piaci részesedésük megőrzésében.
A piaci pozíció megtartását, javítását az új ISO 3834:2006 szabványsorozat szakmai megfelelőségével, kiválóságával jelentősen előmozdítja.